Teamtraining Roos van Leary XL voor het onderwijs

Teamtraining

Teamtraining | Verdieping op de XL Roos van Leary met zelfscan – 1 dagdeel

Na deze training is je kennis over de roos van Leary uitgebreid en leer je je eigen communicatievoorkeuren kennen. In deze verdiepingstraining ontdek je welk gedrag je uitlokt met jouw gedragsstijl en waarom bepaalt gedrag een allergische reactie bij jou oproept. Door dit inzicht krijg je meer grip op interacties en je krijgt meer mogelijkheden om uit knellende patronen te komen.

We maken tijdens de training gebruik van een grondroos en je vult een zelfscan in. Je krijgt een gedragswaaier met alle kennis per gedragsstijl. Je krijgt tevens toegang tot het online kennisplatform van Ontwikkeltaal*.

 

 

Programma

Dit verdiepingsprogramma Roos van Leary XL bestaat uit de volgende onderdelen:

 

Ontdek je eigen gedragsvoorkeuren en stap uit belemmerende patronen.

Herken je dit; jij komt met allemaal goede ideeën tijdens de teamoverleggen en je collega’s zitten je glazig aan te kijken en komen niet in actie. Die leerling die opstandig reageert als jij hem iets vraagt te doen. Situaties waarin je je best doet om iets voor elkaar te krijgen, maar het je niet lukt. Door inzicht te krijgen in je eigen gedragsvoorkeuren, ga je zien waardoor je bepaalde reacties uitlokt: de ander vervult daarmee jou relatiewens. Dit is in heel veel situaties handig, maar kan ook voor lastige patronen zorgen. Nadat je je eigen aandeel hierin herkent, kun je ook andere keuzes maken. Waardoor je interacties verbeteren.

 • Jouw voorkeursgedrag
 • Gedrag wat jij uitlokt
 • Constructieve verbetering van de communicatie en samenwerking

 

Opfrissen: de werking van de Roos van Leary

Hoe zat het ook alweer met de Roos van Leary? We frissen je kennis eerst op. We bekijken samen welk gedrag bij boven/ onder en samen/ alleen hoort. En hoe je ook alweer bewust kan reageren vanuit een ander segment. Waardoor je een gedragsalternatief aanbiedt en jullie beide uit het patroon kunnen stappen.

 • Analyse van het patroon en bewust kiezen van ander gedrag
 • Horizontaal oversteken

 

Je eigen gedrag beter begrijpen

Vergroot je persoonlijke impact. Door de zelfscan in te vullen krijg je inzicht in je intentie en het effect van jouw gedrag op anderen. Het geeft je inzicht in hoeverre je effectief kunt schakelen tussen verschillende gedragsstijlen. En je ontdekt welke motivaties en overtuigingen een rol spelen in jou gedrag.

 • Zelfscan
 • Jouw voorkeursgedrag

Grip op lastige situatie uit eigen praktijk

Die lastige situatie waar je steeds in beland en niet goed weet hoe die is op te lossen houden we tegen het licht. Door het gedrag van jou en de ander goed op de roos te plaatsen en te zien welke voorkeursstijlen jullie (te sterk) inzetten en welke waarden voor jullie belangrijk zijn, krijg je meer inzicht en daardoor ook weer grip op de interactie. Je communicatie wordt effectiever en de samenwerking verbeterd.

 • Wat doe jij, wat doet de ander
 • Actie – reactie: de relatiewens
 • Grip op interactie.

 

*Toegang tot de placemats met bijlagen die horen bij deze training, te weten: Welbevinden, Ontwikkeltaal, de Roos van Leary XL en Ik.

Doelgroep

Schoolteams primair, voortgezet en hoger onderwijs.

Aanmelden Meer informatie aanvragen

Opbrengsten

Met het volgen en implementeren van de training XL Roos van Leary worden de onderstaande resultaatdoelen behaald:

 • Jij hebt meer inzicht in jouw eigen gedrag en dat van de ander.
 • Je ben in staat om beter op gedrag te reageren en anticiperen.
 • Jij kunt gedrag in de klas beïnvloeden.
 • De leerlingen en jijzelf verstevigen de ontwikkelkrachten zelfvertrouwen, doelgerichtheid, veerkracht en zelfinzicht.

De Geschiedenis van de Roos van Leary

De Roos van Leary is een communicatiemodel dat is voortgekomen uit psychologisch onderzoek naar gedrag. Het model stelt dat gedrag ander gedrag oproept. Met andere woorden: de Roos van Leary gaat uit van actie en reactie, oorzaak en gevolg, zenden en ontvangen, 1+1=2. De grote verdienste van het model is het feit dat de Roos inzicht geeft in:

 • welk gedrag wordt opgeroepen door welk gedrag;
 • hoe gedrag te beïnvloeden is.

De XL-versie van de Roos biedt meer inzicht in gedrag én handelingsperspectief!

Een groot misverstand over de Roos van Leary is dat sommigen stellen dat de Roos van Leary mensen wil typeren ofwel wil karakteriseren. Dit is juist niet het geval. De Roos heeft zijn naam te danken aan de  windroos. Dit is een verwijzing naar de veranderlijkheid van de windrichting. Gedrag, zo stelt Leary, is zo veranderlijk als de wind.

Tags: op maat – po – vo – handelingsperspectief – gedrag – welbevinden – pedagogisch klimaat – formatief observeren en handelen – ontwikkeltaal – klassenklimaat – pedagogische tact – onderwijs
Wim BieldermanTeamtraining | Verdieping op de XL Roos van Leary met zelfscan – 1 dagdeel