TMA binnen het onderwijs

scholing & training

TMA: de leraar als mens

Als leraar ben je meer dan je beroep. Je bent onderwijzer, coach, motivator, draagt kennis en ook normen en waarden over. In de klas en in de school. Dit vraagt een brede ontwikkeling, zowel van vaardigheden en vakkennis in de klas als van competenties als mens in de onderwijsorganisatie. Dit alles met het ultieme doel voor ogen: de ontwikkeling van de leerling. Wij scheppen de voorwaarden zodat jij met jouw team het verschil kan maken.

Deze bredere ontwikkeling helpen wij graag meer vorm te geven. Hiervoor bieden wij verschillende mogelijkheden. Zowel individueel, als team of als organisatie als geheel, bieden wij mogelijkheden. Hiervoor maken wij gebruik van de Talent en Motivatie Analyse (TMA).

Teamprogramma: verbinden met talent

Regelmatig komen wij schoolleiders en teamleiders tegen met de vraag: hoe herken ik talenten bij anderen hoe kunnen we zorgen dat iedereen zijn talent kan ontplooien?

‘Verbinden met talent’ is een programma van tien maanden voor teams waarin persoonlijke ontwikkeling, plezier en resultaat gecombineerd worden. Teambuilding dus. Het doel is inzicht ontwikkelen in de talenten van collega’s en handvatten krijgen voor effectief teamgedrag in de praktijk.

Aan de hand van de TMA zetten we met elkaar een traject op waarin de groep, van en met elkaar leert. Het optimaal benutten van de eigen en elkaars talenten in (groeps-)opdrachten, intervisie, coaching en digitaal leren.

Een compleet, uniek en maatwerk programma waarmee jouw team zich spelenderwijs verder ontwikkelt. Heel geschikt om elkaar weer opnieuw te zien, te (h)erkennen en te waarderen.

Programma ‘Talentmanagement in school’

De introductie van professioneel talent en competentie management in de school betekent het ontwikkelen van kennis en ervaring in het omgaan met talenten. De figuur hieronder laat zien wat wij daarmee bedoelen.

Zelfwerkzaamheid van jouw organisatie staat daarin voorop. Dit bereik je met onze hulp door training en begeleiding. Wij maken daarvoor gebruik van de Talent en Motivatie Analyse (TMA), een methode die een breed scala aan instrumenten biedt die jou helpen integraal talentmanagement in de organisatie te bevorderen.

Het programma ‘introductie talentmanagement in school’ wordt maatwerk afgestemd op de situatie in jouw organisatie. Daar kun je bijvoorbeeld denken aan:

 • In-company certificeringstraining TMA professional: zelf met TMA gesprekken aan de slag door mensen die daarvoor gecertificeerd zijn. Wij zijn gecertificeerd om jouw mensen te trainen en begeleiden als TMA professionals.
 • Management workshops: praktisch omgaan met talent in jouw team
 • Support bij het gebruik van het online platform Talent Management Systeem (TMS)
 • Intervisie dagen voor TMA professionals
 • Beschikbaarheid van onze KIEM Talentexpert

Persoonlijke groei van jouw vaardigheden: competentieontwikkeling

Op zoek naar concrete vaardigheden waarmee jij de volgende stap kunt zetten in jouw werk of carrière? Een betere leidinggevende worden of juist groeien naar een positie als (project)leider?

Ben jij ontevreden met je werk? Met de druk en drukte? Vraag jij je wel eens af hoe een andere baan voor jou zou zijn?

Het is aan jou er wat aan te doen. Alleen jij maakt het verschil. Neem de regie over jouw ontwikkeling. Door inzicht in wat jou drijft en wat jij wilt bereiken. Kom er achter wat jouw belangrijkste werkwaarden zijn en leer jouw mogelijkheden kennen.

Competentie ontwikkeling is gericht op het verder ontwikkelen van gedragsvaardigheden in je werk. Loopbaanontwikkeling betekent vaak een uitbreiding gericht op het vinden van de juiste sector en taken.

Loopbaan- en competentie coaching zijn beide coachtrajecten waar jij jezelf in kunt ontwikkelen. Hierin kun je samen met jouw leidinggevende optrekken of juist niet en helemaal zelf aan de slag gaan. In alle gevallen is jouw privacy geborgd.

Wij helpen je, door het stellen van de juiste vragen, en dagen je uit om na te denken over waar je voor staat en wat je wilt. Op basis van de inzichten en handvatten die je in het traject opdoet stel je een persoonlijk actieplan op waarmee we vervolgens samen aan de slag gaan.

Het resultaat van onze samenwerking levert je o.a. het volgende op:

 • Het inzicht hebben in je talenten en ambities
 • Het maken van keuzes die bij je passen
 • Verbeterde vaardigheid in het scheppen van een leerklimaat in de klas
 • Het zetten van stappen in de praktijk om je doelen te bereiken
 • Het ervaren van een betere werk- en privébalans
 • Vertrouwen in jezelf
Wim BieldermanTMA binnen het onderwijs